گیمیفیکیشن در کسب و کار (بازی کاری) چیست؟ (+3 نمونه طراحی بازی در اینستاگرام)
گیمیفیکیشن چیست؟ بازی کاری یا بازی وار سازی کسب و کار یعنی چه؟ گیمیفیکیشن در کسب و کار چه تاثیری دارد؟ چرا این روزها گیمیفیکیشن در فروش، تا این حد طرفدار پیدا کرده؟ تکنیک های گیمیفیکیشن در آموزش چیه و چطور می شه به طراحی گیمیفیکیشن با هدف رشد کسب و کار پرداخت؟ انواع گیمیفیکیشن چیه و چطور می شه از گیمیفیکیشن در اینستاگرام استفاده کرد و به شکل اعجاب آوری نرخ تعامل در شبکه های اجتماعی رو افزایش داد؟ تو این مقاله هیجان انگیز سوتکایی به این سوالات اساسی جواب می دیم و چند تا از نمونه های طراحی بازی و گیمیفیکیشن در اینستاگرام رو با هم بررسی می کنیم.

گیمیفیکیشن همون اکسیر نابیه که سوتکا رو به سوتکا تبدیل کرده…!
یعنی آموزش تفریح وار کسب و کار آنلاین به کسایی که دلشون می خواد با کارشون تفریح کنن :)
آژانس خلاقیت سوتکا
فهرست مطالب
گیمیفیکیشن چیست؟ (بازی کاری در کسب و کار یعنی چه؟)
بازی وار سازی یا Gamification یعنی استفاده از تفکرات و استراتژی های بازی گونه و تفریح وار در زمنیه های مختلفی مثل آموزش، کسب و کار، پزشکی، تجارت و … که ماهیت بازی ندارن. از اون جایی که ما آدما به طور ذاتی عاشق بازی و تفریح هستیم، گیمیفیکیشن می تونه به یک محرک انگیزه بخش برای ما تبدیل بشه. که به کمک اون می تونیم فرآیندهای خسته کننده و کسل کننده رایجی مثل کار کردن، آموزش، درمان و … رو به یک فرآیند جذاب و مهیج تبدیل کنیم.
گیمیفیکیشن در سوتکا یکی از اصول و ارزش های اساسیه که به ما کمک می کنه کسب و کار آنلاین رو به صورت کاملن تفریح وار و بازی گونه یاد بگیریم. همین طور یادبگیریم چطور به طراحی گیمیفیکیشن در کسب و کار و بیزینس شخصی خودمون بپردازیم و کاری کنیم که کسب درآمد برامون به یه بازی جذاب تبدیل بشه. فقط یه سوتکایی واقعی مثل تو می دونه چه جوری کارش رو به تفریح تبدیل کنه…!
نمونه طراحی گیمیفیکیشن در اینستاگرام برای افزایش تعامل با مخاطب
برای اینکه یک دید کلی از گیمیفیکیشن و کاربرد اون در زمینه های مختلف داشته باشید، اینجا یه نمونه از طراحی گیمیفیکیشن در اینستاگرام برای افزایش تعامل با مخاطب رو بهتون معرفی می کنم. من این روش رو به کمک روش های خلاقانه در پیج اینستاگرامی خودم (reihane_naeimi) به کار بردم و نتایج حیرت انگیزی گرفتم.
1. استفاده از گیمیفیکیشن در افزایش نرخ تعامل در اینستاگرام
گیمیفیکیشن به ما در افزایش نرخ تعامل و اینگیجمنت در اینستاگرام خیلی کمک کرده. به عنوان مثال یکی از پست هایی که به مناسبت روز معلم آماده کرده بودیم پست زیر بود که با استقبال زیادی از طرف مخاطبامون روبه رو شد.
2. استفاده از گیمیفیکیشن در آموزش تبلیغ نویسی
ما تواین پست قصد داشتیم به کمک گیمیفیکیشن و طراحی یه بازی جذاب دراینستاگرام، مخاطبامون رو به تبلیغ نویسی علاقه مند کنیم. تا با یادگیری این مهارت بتونن برای خودشون کسب درآمد داشته باشن.
2. استفاده از گیمیفیکیشن در روانشناسی افراد
تو این پست ما قصد داشتیم به کمک مخاطبامون، باورهای محدودکننده ذهنیشونو مشخص کنیم تا بتونیم نیازشونو بهتر بررسی کنیم و ازش در طراحی پست های بعدی استفاده کنیم.
بازی چیست و چرا ما به طور ذاتی عاشق بازی کردن هستیم؟
بازی ها فرآیندهای تفریح واری هستن که ما با اختیار خودمون وارد این فرآیندها می شیم تا با استفاده از قوانین، تاکتیک ها، استراتژی ها و المان های مختلف به یک هدف خاص برسیم. یکی از چیزایی که بازی ها رو جذاب می کنه، رقابت کردنه. ما تو بازی ها به اختیار خودمون وارد یک رقابت جذاب می شیم و زمانی که در این رقابت پیروز می شیم به یک حس فوق العاده می رسیم. همین احساس ناب باعث می شه ما از بازی کردن لذت ببریم. حالا اکه ما بتونیم همین المان های خاص در بازی ها و سرگرمی هارو در فرآیندهای دیگه هم به کار ببریم، می تونیم بگیم که از گیمیفیکیشن (Gamification) کمک گرفتیم.
پیاده سازی و طراحی گیمیفیکیشن در کسب و کار چگونه است؟
برای طراحی گیمیفیکیشن در کسب و کار کافیه اصول و قواعد بازی رو به طرز خلاقانه ای در فرآیند موردنظر خودمون پیاده سازی کنیم. بنابراین اول باید ببینیم به طور کلی بازی ها از چه اصول و قواعدی پیروی می کنن و بعد نحوه پیاده سازی این اصول در بیزینس موردنظرمون رو بررسی کنیم.
مهم ترین قواعد بازی چیست؟
بازی ها به طور کلی می تونن اصول مختلفی داشته باشن، اما 4 اصل اساسی وجود داره که تقریبن در همه بازی های جهان حکمفرماست:
- همه بازی ها با یک هدف خاص طراحی شدن
- همه بازی ها قانون دارن
- شانس و اقبال افراد می تونه در نتیجه بازی موثر باشه
- بازی بدون رقابت مثل زنبور بی عسله…!
حالا اگه ما به کمک استراتژی ها و تکنیک های مختلف این اصول و قواعد رو در فرایندهای مختلف به کار بگیریم، می شه گفت که از گیمیفیکیشن استفاده کردیم.
مزایای گیمیفیکیشن چیست؟
همون طور که گفتم ما آدما ذاتا عاشق تفریح و بازی و سرگرمی هستیم. بنابراین یکی از مزایای گیمیفیکیشن در کسب و کار و هر زمینه دیگه ای اینه که مارو به طور ناخودآگاه به اون زمینه موردنظر علاقه مند می کنه. به عنوان مثال اکثر شبکه های اجتماعی به خصوص اینستاگرام، براساس گیمیفیکیشن طراحی شدن. این فضاها باعث سرگرم شدن ما می شن. به طوری که ما حاضریم هزینه کنیم تا بتونیم از این فضای سرگرم کننده استفاده کنیم و کمی تفریح کنیم. و همین موضوعه که باعث شده کاربران اینستاگرام روز به روز بیشتر بشن و این شبکه اجتماعی رو به یکی از پولسازترین بسترهای دنیا تبدیل کنن. به عنوان مثال چندتا از مزایای کلی گیمیفیکیشن عبارتند از:
- ایجاد تفاوت و خاص کردن فرآیندهای مختلف
- بازخورد مثبت و سریع
- افزایش بازدهی و عملکرد مخاطب
- ایجاد نظم در فرآیندهای مختلف به کمک استراتژی های کلی
- ایجاد یاد و خاطره خوب در ذهن مخاطب
- ایجاد حس رضایت در مخاطب (که یکی از اصلی ترین دلایل خرید و یا استفاده از محصولات و خدمات ما برای مخاطب محسوب می شه)
انواع کاربردهای گیمیفیکیشن چیست؟ (تاثیر گیمیفیکیشن در فروش)
گیمیفیکیشن این روزها کاربردهای فوق العاده زیاد و جذابی در زمینه های مختلف پیدا کرده. چندتا از انواع کاربردهای گیمیفیکیشن می تونه موارد زیر باشه:
- ایجاد انگیزه و احساس سرزندگی و تداوم
- ایجاد جذابیت در زمینه های آموزشی
- افزایش بازدهی افراد در زمینه های مختلف به خصوص در کسب و کار
- افزایش درآمد در زمینه های بازاریابی و بیزینسی
- ساده سازی فرآیندهای برندینگ
- رشد و شکوفایی بیشتر افراد
- ایجاد رقابت سالم و افزایش عملکرد افراد
و هزاران نکته دیگه که می شه با به کار بردن تکنیک های گیمی فیکشن و چاشنی خلاقیت در زمینه های مختلف به کاربرد و نتایج حیرت انگیز و مهیجی رو خلق کرد.
نمونه هایی از پیاده سازی تکنیک های گیمیفیکیشن در کسب و کار
این روزها خیلی از افراد به طور آگاهانه یا ناآگاهانه از گیمیفیکیشن در فضای کسب و کار استفاده می کنن. چون خود به چشم خویشتن دیدن که این تکنیک ها تا چه حد در افزایش درآمد و رشد کسب و کارشون موثر بوده. چند نمونه از تکنیک های کلی گیمیفیکیشن در بازاریابی عبارتند از:
- جایزه دادن به مخاطبا
- ایجاد مسابقه های مختلف
- ایجاد حق انتخاب های متنوع و مهیج به مخاطبا
- تقسیم کردن فرآیند خرید به مراحل مختلف (جوری که مخاطب برای طی کردن یک مسیر کلی از مراحل مختلف عبور کنه، دقیقن مثل بازی ها)
- امتیاز دادن به مخاطبا (و خیلی وقت ها هم یک حداقل امتیازی برای مخاطب در نظر می گیرن، مثل جون در بازی ها…!)
- استفاده از گردونه های شانس (که نمونه ش رو در فروشگاه ها و وبسایت های زیادی دیدیم)
- امکان به اشتراک گذاری به کمک ایجاد کد معرف برای مخاطبا (به طوری که با معرفی کسب و کار موردنظر به دیگران، به ما و شخص موردنظر امتیاز داده می شه، دقیقن مثل سفر رایگان اسنپ)
- کاربردهای خلاقانه و جذاب دیگه
جمع بندی مقاله گیمیفیکیشن
گیمیفیکیشن می تونه یکی از ابزارهای جذاب و فوق العاده برای افزایش بازدهی ما و مخاطبامون در هر زمینه ای باشه. به خصوص در زمینه های آموزشی، کسب و کار و پزشکی. به نظر من اگر هر چیزی رو با بازی و تفریح همراه کنیم می تونیم بهترین نتیجه ممکن و مورد انتظار خودمونو کسب کنیم. پیشنهاد من اینه که حتمن انواع تکنیک های گیمیفیکیشن رو یاد بگیری و ازشون در تمام زمینه های زندگیت، به خصوص در بیزینست استفاده کنی. اونوقت نتایجی رو خلق می کنی که آوازه ش همه جا می پیچه و می تونه به سادگی از تو یک ابرقهرمان بسازه. نبوغ خودتو به کار بگیر و به کمک مهارت ها و خلاقیتت بیزینستو متحول کن. اینجوری هم خودتو خوشحال تر می کنی هم همه آدمارو :)
Comments (4)
واااای، چقد جالب بود…
اصلا فکر نمیکردم بشه از این مدل پستا هم تو اینستاگرام گذاشت.
راجب گیمیفیکیشن یه چیزایی شنیده بودم، همینجوری سرچ کردم، سایتتونو پیدا کردم. مطالبتون فوق العاده بود. تنها سایتی بود که دیدم چیزای جدید و خلاقانه مینویسه. خیلی خوشحالم که پیذاتون کردم?
برم بقیه مقاله هاتونم بخونم، خیلی جذابن?
مرسی از تیم سوتکا?
سلام بر سحر مهربون و پرانرژی
ما هم کلی خوشحالیم که مقاله گیمیفیکیشن سوتکا باعث شده پیدات کنیم و این همه ازت انرژی بگیریم.
همیشه تو همه مراحل زندگیت موفق و شاد و خوشحال باشی :)
سلام وقت بخیر
مرسی مقاله واقعا جالبی بود؟
این تکنیک هر جا جواب میده؟
سلام خدمت شما
بستگی به سبک کاریتون داره
ولی در کل تقریبا هر جایی میشه از گیمیفیکیشن استفاده کرد